De platformeconomie kan leiden tot forse groei van het aantal zelfstandigen in Nederland. Het economisch bureau van ING rekent in een conservatieve schatting op 200.000 platformbanen erbij en in een extreem scenario op 1 miljoen banen.
Waar gaat het precies om? Denk aan zelfstandige chauffeurs die via taxi-app Uber werken, bezorgers van maaltijddiensten zoals Thuisbezorgd.nl en Deliveroo, schoonmakers op platforms zoals Helpling en klussers op platforms zoals Temper.
Hoe snel de groei gaat hangt af van de wetgeving rond de platformeconomie, financiële prikkels en technologische ontwikkelingen, stellen economen van ING in een woensdag verschenen studie. Dat levert tussen de 200.000 en 1 miljoen extra zelfstandigen op
Het is hierbij wel van belang om goed te letten op definities. Het economisch bureau van ING stelt dat er in 2017 800.000 zelfstandigen zonder personeel waren (zzp’ers).
In totaal wordt de markt voor zelfstandigen in 2017 op 1,4 miljoen personen geschat. Naast de 800.000 zzp’ers gaat het om nog eens 600.000 flexwerkers (onder meer uitzendkrachten en payrollers).
In het conservatieve scenario van de economen van ING komen er 200.000 platform-zzp'ers bij, waardoor het totaal naar 1 miljoen groeit.
In het extreme scenario komen er 1 miljoen platform-zzp'ers bij en groeit het totale aantal zzp'ers naar 1,8 miljoen. Dit gebeurt echter deels doordat bijvoorbeeld uitzendkrachten, gedetacheerden en payrollers overstappen naar een baan als platform-zzp'er.
Platform-zzp'ers: barpersoneel, klussers en schoonmakers
Tot slot geven de economen van ING aan wat typische platformberoepen zijn en welke banen daar buiten vallen. In de onderstaande tabel is te zien dat er ruimte is voor platformberoepen in de horeca, bij schoonmaakwerk, klussers en ICT-ondersteuning.
Als uitgesloten beroepen noemen de ING-economen banen waarbij welzijns- of bedrijfsrisico's relatief groot zijn, en waar continuïteit belangrijk is: denk medisch personeel, politie, brandweer, managers, directiesecretaresses, piloten en accountants.